Het Mdzangwini Project is gestart onder toezicht van Unicef die overal te lande NCP (Neighbourhood Care Point) heeft opgericht. Het is gelegen op 6 km buiten de hoofdstad Mbabane in een prachtige omgeving met grote rotsformaties.

Doel van de NCP:de buurtbewoners sensibiliseren om op vrijwillige basis te helpen in het project.

 • – De kwetsbare- en weeskinderen uit de buurt opvangen
 • – Koken voor de kinderen
 • – Les geven
 • – Het project onderhouden

Een NCP moet in zijn eigen behoeften voorzien en dat maakt dat vele NCP’s welke geen sponsers hebben, het niet klaarspelen om te overleven.

Lekkerbly sponsor 1

Meer over Greet Paeps en hoe zij besloot dit project te helpen

Vanaf het eerste moment dat ik kennis maakte met het project heb ik er mijn hart verloren!

Mijn engagement bij het van start gaan( met de financiele steun vanuit Belgie en Nederland)

 • – Milliemeel (het basisvoedsel in Swaziland) bonen, olie en zout aankopen
 • – Water, via een hogergelegen bron naar het project gebracht.
 • – Onze lerares Thabsile haar opleiding tot kleuterjuf betaald.
 • – Aankoop van schoolgerief en schoolbankjes

 

Wat is er nadien nog gebeurd?

 • – Het ter beschikking stellen van de nodige materialen voor de bouw-,onderhoud en uitbreiding van de kleuterschool (intussen 2 klassen + inrichting, 2 kleuterleidsters met algemene opvoeding)
 • – Zoeken van meters en peters die de kinderen, na afsluiting van het kleuteronderwijs willen sponseren voor een aansluitende schoolcyclus lagere school.
 • – Ondertussen hebben reeds 72 kinderen, die naar de lagere school in Fonteyn gaan, een meter of peter die hun schooluniformpje, rugzakje en schooluitstapje betalen.
 • – Sponsering van de huidige Fonteyn school met de uitbreiding van extra klaslokalen en waterpijpen voor watervoorziening in de groententuin van de school.

Lekkerbly sponsor 2 Lekkerbly sponsor 3

Wat naar de Mdzangwini Project toekomst toe?

De meeste kindjes moeten lange afstanden afleggen om naar school te gaan.

– Na langdurige onderhandelingen met de gemeenschap en diverse overheden en op speciale aanvraag van de Chief zijn we daarom van start gegaan met de bouw van een nieuwe lagere school in Hlobani, dit in samenwerking met Micro-Projects.

Ondertussen hebben reeds heel wat hotelgasten en vrienden uit Belgie en Nederland, samen met mij het project bezocht. Voor velen was het hun eerste confrontatie met armoede, maar ook een blijde kennismaking met al die lachende en nieuwsgierige kindersnoetjes.

De bereidwillige medewerking van al die mensen, alsook de ongelooflijke inzet van het thuisfront maakt het ons mogelijk om al deze dingen te verwezenlijken.

Met dank daarvoor!! 

Greet

Website: www.learnandgrow.org

Naam: Paeps Greet (coordinator van de Onafhankelijke Organisatie “Learn And Grow”)

Woonachtig: Swaziland

Vorig leven: had ik gedurende 33 jaar mijn eigen kapperszaak te Berg-Kampenhout (Belgie)

Nieuw leven: sinds maart 2006 hebben mijn broer, Marc Paeps en ikzelf een klein hotelletje in Swaziland.

Naast de runnig van het hotel (Mvubu Falls) hou ik mij ook bezig met: HET MDZANGWINI PROJECT

Het project is gestart onder toezicht van Unicef die overal te lande NCP (Neighbourhood Care Point) heeft opgericht. Het is gelegen op 6 km buiten de hoofdstad Mbabane in een prachtige omgeving met grote rotsformaties.

Andere sponsor projects van de laatste jaren waren

Schoemanskloof Skooltjie:

Dit afgelegen schooltje werd jaren geleden gesloten omdat het te klein en uit de weg was voor meeste kinderen. Het ministerie van Onderwijs vond het ook moeilijk om overzicht te houden over een afgelegen school van dit formaat maar zijn inmiddels door het harde werk van ouders en het plaatselijke gemeenschap terug gekomen op hun besluit.

Lekkerbly sponsor 4 Lekkerbly sponsor 5

Dit schooltje ligt op geen enkele schoolbus route en word alleen bezocht door (kansarme) kinderen die op loopafstand van het school wonen. De lokale bevolking heeft weinig andere opties en de hoogste opleidingsniveau is vergelijkbaar met 2de jaar middelbare school maar ligt over het algemeen veel lager. Door dit schooltje met 3 klaslokalen te ondersteunen krijgen kinderen vanaf 4 tot ca. 12 jaar een kans een goed begin te maken.

In overleg met de onderwijzers trachten wij te assisteren met dingen die het leven vooral voor de kinderen beter maakt. Hieronder zijn enkele foto’s van het schooltje en waar de kinderen rugzakjes in ontvangst nemen.

Lekkerbly sponsor 6 Lekkerbly sponsor 7 Lekkerbly sponsor 8

Kinderen ontvangen van Lekkerbly een rugzak met van alles zoals kleur krijtjes, tandepasta etc. er in

Lekkerbly sponsor 9 Lekkerbly sponsor 10 Lekkerbly sponsor 11

juf Louise

Lekkerbly sponsor 12 Lekkerbly sponsor 13

Één van onze vorige projecten was

Vezokuhlé Creative Textile Mosaics.

vanaf 2007 t/m begin 2011

Lekkerbly sponsor 14 Lekkerbly sponsor 15

Voor iedere reiziger die met Lekkerbly naar Zuid-Afrika reist wordt het project van Vezokuhlé Creative Textile Mosaics financieel ondersteund. Ook word er in sommige van onze groepsreizen een bezoek gebracht aan dit project. Vooral de kunstreis geeft ruim de tijd en een extra financiële bijdrage aan dit project. De gemaakte stukken zijn stuk voor stuk uniek en dus eigenlijk kunstwerken.

Lekkerbly sponsor 16 Lekkerbly sponsor 17

Door een bijzondere band met dit prachtige regio en persoonlijke contacten met één van de aanstichters van dit project betekent Vezokuhlé meer dan de gemiddelde project voor Lekkerbly. Wij weten dan ook dat de kleine bijdragen en inzet van onze kant goed ontvangen en gebruikt word.